Podgoria valahă cotești

Povestea Noastră

Podgoria Valahă Cotești este o povestea noastră, o afacere de familie pe care ne dorim s-o creștem cu dedicare și pasiunea de a face vin. Și da, facem totul cu dedicare și pasiune, iar aceste două aspecte le găsiți în fiecare sticlă cu vin.

Povestea noastră

Am început construcția centrului de vinificație, dar și a hrubelor de învechire în 1992. Am accesat fonduri europene pentru a moderniza centrul de vinificație.
Anual producem 400.000 l vin, pe care îl păstrăm în cisterne de inox.
Strugurii sunt culeși cu atenție, separați de ciorchini și zdrobiți, apoi supuși unei operații de macerare peliculară, pentru a extrage din pieliță diversitatea compușilor sau culorii, care contribuie la forma finală a mustului.
Cisternele dispun de temperatură controlată, ceea ce ajută fermentația mustului, având ca rezultat un vin de calitate superioară.
Hrubele pentru învechire au o capacitate de 10.000.000 de sticle.
Avem o suprafață de 100 ha, din care 81 ha sunt cultivate cu viță-de-vie din soiurile de Fetească Neagră, Traminer Roz, Chardonnay, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel.

Onorăm tradiția, aducem inovație, creăm vin!

Povestea - Am infiintat Podgoria Valaha Cotesti - Cotesti

Terroir

Compoziția geologică a solului este alcatuită din straturi de prundiș și pietriș care formează solurile aerate favorabile dezvoltării viței-de-vie. Solul prezintă o culoare roșie-brună. În timpul zilei absoarbe căldura razelor de soare pe care o cedează în timpul nopții. Această proprietate a solului, face ca vița-de-vie, în această zonă, să prezinte calități deosebite.

Climă

Ecoclimatul zonei este unul temperat continetal, caracterizat prin valori de temeratură crescute în timpul zilei și cu precipitații mai reduse. În perioada înfloririi valorile temparaturii sunt între 18,5 și 19,5 grade Celsius. Temperaturile medii în lunile de vară sunt de 21,4 grade în luna iulie și de 26,7 grade în luna august. Numărul zilelelor fără îngheț ajunge la 214, iar numărul zilelor cu temperaturi extreme este foarte redus.

Struguri

Carpații de Curbură formează un adapost natural, pantele line și largi cu expoziție sudică prezintă un debușeu mare de evacuare a aerului rece. Toate aceste condiții naturale, fac ca soiurile de Fetească Neagră, Traminer Roz, Chardonnay, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel să prezinte calități deosebite. Prelucrarea strugurilor și prepararea vinurilor se realizează în centrul propriu de vinificare.

Podgoria valahă cotești

Familia Furtună

Povestea noastră începe cu iubire, magie și har!
Absolvent al Facultății de Horticultură București, Horia Furtună și -a petrecut întreaga viață slujind viei și iubind darul ei. Fiind născut pe aceste meleaguri, arta de a cultiva vița de vie și de a produce vin i-a fost sădită în suflet încă din copilărie. Om ales, iubește oamenii și surâsul sufletului, astfel înțelege repede importanța vinului asupra spiritualității, sănătății, civilizației și progresului. Vede binecuvântarea naturii în viața poporului român, vede influența crucială a vinului în apariția stării de moralitate a omului, ce devine plin de speranță, idei și sentimente creatoare. Pe Emanoela, soția lui, a întâlnit-o, pentru că doar ea putea să ne lege pe toți de Dumnezeu. Farmacistă de profesie, Emanoela a conturat în familia sa o reîntemeiere a ființei lui Dumnezeu, iar flacăra credinței, pe care nu a lăsat-o să se stingă, ne-a dăruit un altfel de a ști.
Rodul poveștii lor de iubire este Aura, un om cu suflet cald și blând. Au crescut-o cu demnitate, respect de sine și semnificație,au învățat-o să aibă încredere în ea și să iubescă pământul și străbunii.
Azi, Aura învață secretele vinului și arta de a face vin, pentru că într-o bună zi să preia frâile aceste povești frumose despre vin, familie și tradiție.